Van idee naar succesvol IDM-software: 10 jaar IDFocus

In 2010 begon Identity Management langzaam gemeengoed te worden. IDFocus oprichters Mark van Reijn en Sebastiaan Veldhuisen hadden deze opmars destijds goed gezien, want IDM software is vandaag de dag niet meer weg te denken.

Serieuze partner in de IDM markt

Ondanks diverse serieuze ‘hobbels’ heeft IDFocus zich ontwikkeld tot een vooraanstaande speler op de markt van identity managementsoftware. Waren consultancyopdrachten bij de start van IDFocus essentieel, nu heeft IDFocus met NIVO een succesvol eigen product. Scholen binnen het voortgezet onderwijs kunnen niet meer om NIVO heen. Bovendien zijn NIVO-gebruikers van het eerste uur, zoals Annamaria van Schurmann en Slingerbos-Levant, nog steeds tevreden klant.

Langdurige relatie

De relaties tussen IDFocus en haar klanten zijn langdurig. En dat past goed bij de oprichters van IDFocus. Want het contact tussen Mark en Sebastiaan dateert niet voor niets al van rond het millennium. Toen waren beiden betrokken bij de inrichting van de ICT-infrastructuur van het studentencentrum Plexus in Leiden. Niet wetend dat zij in 2010 IDFocus zouden starten, spraken zij op een Leids terras al de legendarische zin ‘wij moeten gewoon een eigen bedrijf beginnen’.

Samen door met IDFocus

Zoals het met zovelen gaat, scheidden de wegen van Mark en Sebastiaan. Al was het maar tijdelijk. Het plan om zelf een bedrijf te starten bleef en in 2010 was het zover. Mark startte met IDFocus en werd vervolgens door Sebastiaan bij de universiteit Leiden ingehuurd. Van het één kwam het ander en na diverse intensieve gesprekken werd Sebastiaan mededirecteur van IDFocus.
Één ding wisten Mark en Sebastiaan daarbij zeker, ‘uurtje factuurtje’ was niet hun streven. Ze wilden een eigen product neerzetten. En dat is met de turnkey IDM software goed gelukt!

Standaard IDM-software voor een homogene markt

Mark; ‘We hadden verstand van IDM en wilden een ‘standaard product’ maken. Vanuit onze ervaring bij scholen en universiteiten wisten we dat het voortgezet onderwijs relatief homogeen was. Bovendien schreeuwde men daar om een betaalbare en kant-en-klare IDM-oplossing. NIVO was geboren, alhoewel het nog tot 2016 duurde eer het product echt op de plank lag.’

Voor- en Tegenspoed

‘De eerste ontwikkelperiode van NIVO bracht ons veel creativiteit, optimisme en energie’ illustreert Sebastiaan. We maakten grote stappen en zagen een prachtig product. Maar je krijgt ook te maken met hele andere zaken van het zelfstandig ondernemerschap. Zo ging een nauwe partner in 2016 failliet. Dat betekende het einde aan de marketing- en salesondersteuning én aan onze huisvesting. Het voelde als ‘terug naar af’. Toch wisten we dat we op de juiste weg zaten en zijn we verder gegaan met NIVO. En dat wierp zijn vruchten af, want in 2017 namen we Jolanda van den Akker als accountmanager in dienst. Later trad Jan-Menkus Zijlstra als Senior Identity Access Security Consultant in dienst. Beiden zijn nog steeds een vaste kracht in ons team.’

Coronapandemie werkt als katalysator voor IDM-software

‘Sindsdien is het balletje voor NIVO alleen maar harder gaan rollen. Veel scholen binnen het voortgezet onderwijs werken nu met onze IDM software. Ook zitten we met diverse andere onderwijsinstellingen rond de tafel. De coronapandemie in het voorjaar van 2020 heeft voor IDFocus bovendien als een enorme katalysator gewerkt. Scholen realiseren nu meer dan ooit dat zij hun zaken op orde moeten hebben. Veranderingen om veilig (op afstand) te werken, zijn nu in een stroomversnelling gekomen.’

Trouwe ambassadeurs

Opvallend is dat de eerste NIVO-klanten (AMS en Slingerbos) de IDM-software nog steeds naar alle tevredenheid gebruiken. Dit terwijl zij feitelijk met een pilotversie te maken kregen. Beide scholen zijn bovendien enthousiaste ambassadeurs voor de turnkey identity managementsoftware geworden. VO scholen tonen graag aan elkaar waarmee ze bezig zijn en welke oplossingen ze gebruiken. AMS en Slingerbos hebben dan ook al menige school op bezoek gehad om hun ervaringen met NIVO te bespreken. Wanneer je meer over NIVO wilt weten, brengen wij je graag in contact.

Rooskleurige toekomst voor IDFocus

Nog steeds gaan Mark en Sebastiaan fluitend naar kantoor. ‘We hebben de afgelopen jaren veel geleerd. Niet alleen over Identity Management software en de problematiek op scholen, maar ook over het voeren van een bedrijf’, vertelt Sebastiaan. ‘Maar we zouden de stap naar zelfstandig ondernemerschap zo weer zetten’, vult Mark aan. ‘Het klantenbestand groeit gestaag en de contracten worden langer. Dat geeft rust en zekerheid. We zien ook dat NIVO omarmd wordt. Er is binnen het voortgezet onderwijs écht behoefte aan onze betaalbare turnkey IDM-oplossing. Over 5 jaar is IDFocus als organisatie dan ook minstens verdubbeld en werken minimaal 125 scholen met NIVO.’